måndag 13 augusti 2012

Sommarbryggning.

Tjenare.
Någon riktig högsommarvärme fick vi aldrig och törsten har därför inte varit riktig därefter. Inventerade mitt humle förråd, längst nere i frysen, och konstaterade att det fanns en hel del att använda, bl.a. Simcoe, Riwaka, Wai-iti, Centennial, Galaxy, Summer och Hallertauer. Bestämde mig för att en ale skulle bryggas. Den senaste jag gjorde, Catharina Pale Ale, blev en succe och jag fick lust att göra den igen men byta ut ena humlegivaren till Summer samt att öka på mängden humle.
 
Bryggningen gick på det hela taget bra. Som omväxling blev det en infusionsmäskning och planerad temperatur på 67 grader. Jag lyckades pricka den med någon tiondel under hela 75 minuter. Jag tog sedan ut 23 liter vört och delade sedan upp den i två omgångar för kok. Jag har insett att en 20 liter gryta är på tok för litet. Till min förvåning så gick det väldigt smidigt och den dryga extra timmen för det andra koket kändes väldigt kort.

Häromdagen var jag på återvinningscentralen i Lövsta och hade fyllt bilen med skräp. Min son fick i uppdrag att slänga en armatur i metall. När han kom tillbaka hade han med sig en sil som han trodde skulle fungera i mitt bryggeri. Gissa om jag blev förvånad. Han hade hittat en sil, förmodligen till en saftapparat, och den kändes som en bra kandidat för lakning för att få en jämn fördelning av vatten på bädden. Nu har den invigits och jag tror jag behåller den.

Testade ny sil från återvinningen

Mäskning 

Vört

När all kokning var avslutat hade jag 19 liter vört med OG 1060 och kylde sedan ner den till omkring 20 grader. (Utomhustemperaturen var förresten 23 grader.) Därefter pitchade jag jäst som jag gjorde någon dag tidigare. Nästa morgon, ungefär ett halvt dygn senare, hade jäsningen kommit igång med i runda tal 200 bubblor/ min.

Återkommer med bryggprotokoll och recept.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar