måndag 16 juli 2012

Min första förkultur.

Har som plan att brygga en stark IPA och har funderat lite över antalet jästceller i förhållande till bryggvolym. På Wyeast förpackningar står det 100 miljarder men är det tillräckligt för att få en bra, välutjäst brygd på 20 liter?
Har läst lite på nätet och bildat mig en uppfattning om vikten av att ha en jäst vid god vigör vid pitchningen. På Mr Malty hemsida hittade jag en on-line kalkylator där man kan mata in datum då jästen (Wyeast) tillverkades och får då en ungefärligstatus på hur många celler som är bra. I mitt fall fick jag i storleksordningen att 50% var ok. Man kan också knappa in öltyp man tänker brygga och volym man avser att ta fram. Det  var här jag insåg att mitt paket inte räcker till och en förkultur måste till.

Enligt Mr Malty behövde jag i storleksordning 250 miljarder jästceller till mina dryga 20 liter jag planerat att brygga. Med en påse jäst saknades det således 200 miljarder celler. Efter lite micklande och bläddrande på nätet skulle jag göra en förkultur på strax under 2 liter. Hur mycket näring behöver man då mata på för att cellerna skall förökas? Hur lång tid tar det?

Eftersom jag hade två paket Ale jäst borde jag i såfall ha 100 miljarder celler. En bra tumregel att göra förkultur verkar vara att blanda torkad maltextrakt, DME, så att man hamnar på OG 1040. (Eller som någon annan skrev 2 liter H2O med 200 gram DME.)

Jag kokade ihop min näringslösning i 20 minuter för att den skulle bli steril och kylde snabbt ner den till  strax över 20 grader. Skakade om, syresatte, och hällde i mina två Wyeast paket i E-kolven. (Dom två Wyeast paketen hade jag krossat näringsampullen dagen innan.)

Efter någon timma var det fullt ös i E-kolven. Jag skakade så ofta jag kunde och försökte få cellerna att leva om. Arton timmar senare var det slut på maten och aktiviteten hade avstannat helt. Har jag nu mina 250 miljarder jästceller? Återstår att se. Under tiden står E-kolven i kylskåpet och i botten på min flaska ligger ett tjockt lager med förhoppningsvis pigga jästceller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar